Afrika is het continent van de toekomst

woensdag 27 januari 2016 - 10u43

“Afrika is het continent van de toekomst”

Advocatenkantoor Cottyn boort nieuwe internationale markten aan

Met Cottyn heeft Aalst een internationaal vermaard advocatenkantoor op haar grondgebied. Zaakvoerders Marc Cottyn en Jan Van Der Snickt willen het nog beter doen. “Er is vast en zeker ruimte voor groei buiten Europa.”

Een stadskanker wegwerken en er een succesvol advocatenkantoor in de plaats zetten. Dat is wat Marc Cottyn samen met zijn vennoten gedaan heeft in de Ajuinenstad. Met zo’n 65 medewerkers in zes landen heeft het bureau op interlandelijk niveau de touwtjes stevig in handen. Geen evidente zaak voor een ‘gewone’, middelgrote onderneming. Meer zelfs, Cottyn is een buitenbeentje.
In ons land is er een kantoor in Brussel, maar het kloppend hart van Cottyn ligt aan de Leopoldlaan in Aalst.

Sociaal geëngageerd nest

“Ik kom uit een West-Vlaams nest, maar ben in Aalst geboren en getogen”, vertelt Cottyn. “In 1978 ben ik in Aalst begonnen als advocaat. De keuze voor mijn beroep lag voor de hand: zowel mijn vader als mijn moeder waren sociaal geëngageerde mensen. Moeder runde een vakantiecentrum aan zee, en vader zat bij de staatsveiligheid om nadien hoofdpolitiecommissaris te worden bij de politie in Aalst. Na de tweede wereldoorlog waren ze naar hier verhuisd. Mijn vader stond bekend als een streng, maar rechtvaardig man. Dat probeer ik ook te zijn. In de humaniora was ik al mondig, probeerde op te komen voor de rechten van wie zwakker was. Later uitte zich dat in staken en betogen tegen het aanschaffen van vliegtuigen en straaljagers, en tegen de verhoging van inschrijvingsgelden aan de universiteiten. Dat was niet naar de zin van mijn vader. Ik ben net iets te jong om van ’68 te zijn, maar de uitvloeisels heb ik wel gevoeld (lacht).”

Verbondenheid met Aalst

“Eens aan de balie gestart, waren handels- en economisch recht mijn sterkste interessepunten”, gaat Cottyn verder. “Nu, ik ben niet lang alleen gebleven. In 1983 trok ik mijn eerste zakenpartner aan, Nestor Roseleth. Als je een goede dienstverlening wil bieden aan cliënten, moet je samenwerken. Je kan niet alles weten, en bovendien zou het beroep dan onmenselijk zwaar worden. In 1987 startten we een vennootschap en langzaamaan kwamen er mensen bij die zich begonnen te specialiseren in diverse vakgebieden. Op dit ogenblik tellen wij zes vennoten, en in Aalst zijn 22 medewerkers aan de slag. Alle vennoten zijn van hier of uit de dichte omgeving. De vergaderzalen zijn genoemd naar bekende Aalstenaars zoals Pieter Coucke en Louis Paul Boon. Daar hebben we voor gekozen vanuit een trots en verbondenheid met onze stad. Lokaal steunen we projecten als de Ondernemersaward en initiatieven in de sociale en culturele sector. We zijn ondernemers pur sang en willen de maatschappij waarvan we veel “ontvangen”, ook iets weergeven.”

Kort op de bal spelen

Op internationaal vlak hebben we in de loop der jaren eigen kantoren opgericht in Warschau (Polen), Praag (Tsjechië), Bratislava (Slowakije) en Kiev (Oekraïne). Elk advocatenkantoor heeft wel een internationaal accent, maar ik denk dat wij de enige zijn die het op deze manier aangepakt hebben, met eigen sites ter plaatse. Daardoor kan de cliënt ook in het buitenland bij ons terugvallen op vertrouwde advocaten die instaan voor een kwalitatieve dienstverlening. Dat maakt ons flexibel en geeft de mogelijkheid om kort op de bal te spelen. We blijven actief in centraal- en Oost-Europa, en we hebben ook de Afrikaanse markt aangeboord. Afrika is het continent van de toekomst. We hebben onze handelstransacties daar geïntensifieerd. Wil een ontwikkelaar een nieuwe wijk bouwen in Afrika, dan staan wij die bij van A tot Z, te beginnen bij een speurtocht naar lokale mensen die te vertrouwen zijn via de diplomatieke kanalen die we hebben. Er is zeker nog ruimte voor groei, ook op internationaal niveau. Daarbij willen we vooral jonge mensen de kans geven om hier te beginnen, en doorgroeimogelijkheden te bieden. Ons doel is om blijvend in te zetten op kwaliteit en flexibiliteit aan een prijszetting die aanvaardbaar is, zowel nationaal als internationaal.”

Download bijlagen: