Strafrecht in de kijker

woensdag 6 november 2019 - 14u27

Advocatenkantoor COTTYN heeft een ruime ervaring in het strafrecht. Zo pleitte Mr. Ann VAN DE STEEN reeds in meer dan 40 assisenzaken. In oktober 2019 nam ze samen met Mr. Lennert DIERICKX de belangen waar van mevrouw Anja M. voor het Hof van Assisen in Gent. Mevrouw Anja M. werd in juni 2015 het slachtoffer van de heer Thomas C. De heer Thomas C. doodde zijn voormalige partner op gewelddadige wijze. Mevrouw Anja M. was de buurvrouw van het dodelijk slachtoffer. Zij hoorde de gruwelijke feiten en zag de zoon van het dodelijk slachtoffer de straat oprennen. Toen zij naar buiten ging om zich te ontfermen over de jongen kwam ze in contact met Thomas C. die zich prompt tot haar richtte en haar eveneens zwaar verwondde. Mevrouw Anja M. overleefde de aanval maar was ernstig gewond.

Vorige maand diende Thomas C. zich te verantwoorden voor het Hof van Assisen. Het Hof van Assisen is het rechtscollege dat de zwaarste misdrijven behandelt. Kenmerkend voor het Hof van Assisen is de volksjury; twaalf “gewone burgers” beslissen – samen met drie beroepsrechters – over de schuld en de strafmaat.

Als advocaten van een slachtoffer, een burgerlijke partij in het vakjargon, waakten Mr. Ann VAN DE STEEN en Mr. Lennert DIERICKX over de belangen van de cliënt en overtuigden ze de jury mee om “ja” te antwoorden op de schuldvraag.

Na een proces van 5 dagen besloot de jury dat Thomas C. schuldig was aan de tenlastelegging en kreeg hij de maximumstraf van 30 jaar opgelegd.

Een assisenproces is er niet enkel voor de berechting van de dader, maar is ook een onderdeel van het verwerkingsproces van het slachtoffer. Het slachtoffer gaat tijdens het proces niet enkel op zoek naar rechtvaardigheid, maar ook naar antwoorden op vragen die cruciaal zijn in de verwerking. Als advocaten beseffen we dit maar al te zeer en staan we het slachtoffer niet enkel op juridisch, maar ook op menselijk vlak bij.

De afgelopen jaren werd hard gesleuteld aan de assisenprocedure. Door de zogenaamde Potpourri II-wet van 5 februari 2016 werden bijna alle strafzaken, ook de levensdelicten, verwezen naar de correctionele rechtbank. Bij arrest van 21 december 2017 vernietigde het Grondwettelijk Hof evenwel deze hervorming zodat het Hof van Assisen in ere werd hersteld.

Dat de verwijzing van levensdelicten naar een gewone correctionele rechtbank grote gevolgen kan hebben kwam vorige maand eveneens aan het licht. In deze tussenperiode werden diverse zaken, die vandaag voor het Hof van Assisen zouden verschijnen, verwezen naar een gewone correctionele rechtbank.

Zo pleitten Mr. Ann VAN DE STEEN en Mr. Lennert DIERICKX in oktober eveneens voor het Hof van Beroep in de zaak van de heer Kris P. die beschuldigd wordt van de gifmoord op zijn echtgenote. Daar waar voor het Hof van Assisen een proces gespreid wordt over meerdere dagen en elk aspect grondig aan bod kan komen, is dit allerminst het geval voor een correctionele rechtbank. Op enkele uren tijd dienen beroepsrechters zich te buigen over (zeer) omvangrijke dossiers, vaak op zittingen waarbij ook andere zaken behandeld moeten worden. Het spreekt voor zich dat ernstige feiten, een grondige behandeling verdienen.

U kunt bij advocatenkantoor COTTYN alvast rekenen op een ervaren team van strafpleiters die elke onderdeel van het strafrecht grondig beheersen. Zowel een slachtoffer als een dader hebben immers recht op kwaliteitsvolle juridische bijstand waarbij dossierkennis en passie voor de zaak onontbeerlijk zijn.

Advocatenkantoor COTTYN in de media

https://www.hln.be/in-de-buurt/brakel/familie-slachtoffer-schreeuwt-een-dag-voor-rechtszaak-onschuld-van-vermeende-dader-uit~ab58cf91/
https://www.hln.be/in-de-buurt/geraardsbergen/thomas-cooijman-krijgt-maximumstraf-van-dertig-jaar~ae49b4e3/
https://www.sudinfo.be/id148261/article/2019-10-24/thomas-cooijman-reconnu-coupable-de-crime-passionnel-contre-sa-compagne-elle-ma
https://www.lavenir.net/cnt/dmf20191024_01398458/trente-ans-de-prison-pour-thomas-cooijman-qui-a-tue-sa-compagne
https://www.7sur7.be/faits-divers/trente-ans-de-prison-pour-le-meurtre-de-sa-compagne~a2040e2d/
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191023_04680528
https://www.tvoost.be/nieuws/assisenzaak-geraardsbergen-openbaar-ministerie-vordert-30-jaar-gevangenisstraf-87046
https://www.tvoost.be/nieuws/zaak-cooijman-voor-assisen-ik-herinner-me-niets-meer-86701
https://www.hln.be/nieuws/binnenland/veroordeeld-tot-24-jaar-cel-voor-gifmoord-maar-zelfs-moeder-van-slachtoffer-gelooft-niet-dat-spoedarts-haar-dochter-heeft-vermoord-kris-is-onschuldig~a65f0d35/
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191017_04669054
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191017_04669241
https://www.standaard.be/cnt/dmf20191016_04666874
https://www.tvoost.be/nieuws/hof-van-beroep-spoedarts-dendermonde-houdt-onschuld-staande-86699