COTTYN legt hervormingen binnen justitie voor aan minister Geens

woensdag 8 juli 2020 - 18u52

Vorig jaar kon u op onze site lezen hoe, na een lijdensweg van maar liefst 10 jaar, dokter Kris P. werd vrijgesproken van de beweerde moord op zijn echtgenote. De zaak genoot uitgebreide aandacht in de justitiële wereld. In eerste aanleg was dokter P. namelijk nog veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 jaar.

Het Gentse hof van beroep hervormde eind vorig jaar de veroordeling en sprak dokter P. vrij van elke tenlastelegging. Mr. Ann VAN DE STEEN en Mr. Lennert DIERICKX hadden – onder andere aan de hand van een uitgebreide wetenschappelijke analyse van het dossier – diverse tekortkomingen in het onderzoek aangetoond en overtuigden het hof van beroep dat de eerdere veroordeling onterecht was.

Mr. Ann VAN DE STEEN: “Na de opluchting over de vrijspraak kon bij dokter P eindelijk het rouwproces van het verlies van zijn echtgenote beginnen. In dit dossier hebben we de taak van het openbaar ministerie moeten uitvoeren. Ondanks het vermoeden van onschuld hebben we zelf diverse medische experten moeten inschakelen om aan te tonen dat dokter P. onmogelijk de dader kon zijn. In feite hebben we op eigen houtje, en voor eigen rekening, een belangrijk deel van het onderzoek moeten doen. Gedurende de vele jaren dat het onderzoek heeft aangesleept werden belangrijke onderzoeksdaden – waar we nochtans diverse malen om gevraagd hebben – ofwel niet, ofwel gebrekkig uitgevoerd. Dokter P. beseft dat hij het geluk had om zelf de kosten te kunnen dragen van diverse onderzoeken. Helaas heeft echter niet iedereen deze mogelijkheden.”

De voorbije maanden werd dan ook gewerkt aan een voorstel om de tekortkomingen in het strafprocesrecht op dit punt aan te pakken. Er werden aanbeveling uitgewerkt en overgemaakt aan de minister van justitie in de hoop de nodige hervormingen te bekomen.

Mr. Lennert DIERICKX: “Het uitgangspunt is dat hetgeen dokter P. heeft moeten meemaken absoluut niet voor herhaling vatbaar is. Op verschillende punten is ons strafrecht hopeloos verouderd en dringen er zich hervormingen op zodat justitie gewapend is tegen technologische en wetenschappelijke evoluties die onvermijdelijk zijn. De zaak van dokter P. heeft op pijnlijke wijze ernstige tekortkomingen blootgelegd. Met de ervaringen van de zaak van dokter P. zijn we op een constructieve manier aan de slag gegaan. Zo pleiten we onder andere voor een complete hervorming van het systeem van gerechtsdeskundigen door de oprichting van een onafhankelijk wetenschappelijk expertisecentrum dat zowel de diensten van justitie als rechtszoekenden kan bijstaan.”

Voorlopig werd nog geen antwoord bekomen vanuit het kabinet van de minister.

Advocatenkantoor COTTYN in de media: